Se pregăteşte o nouă rezoluţie

128.jpgConsiliul de Securitate al ONU va vota miercuri un proiect de rezoluţie care instituie tribunalul internaţional pentru judecarea presupuşilor asasini ai fostului premier libanez anti-sirian Rafik al-Hariri. 

Potrivit documentului respectiv, instanţa va fi înfiinţată la 10 iunie. Ambasadorii statelor occidentale le-au pus la dispoziţia colegilor lor din Consiliul de Securitate versiunea amendată a proiectului lor de rezoluţie.

Potrivit documentului respectiv, tribunalul va fi creat cel mai târziu la data menţionată, dacă forţele politice din Liban nu vor ajunge între timp la un acord în această privinţă.

Proiectul iniţial a fost amendat ca urmare a obiecţiilor ridicate de unii membri ai Consiliului, în special Indonezia, care au cerut să li se acorde o perioadă de graţie formaţiunilor politice libaneze pentru a ajunge la un compromis.

În cazul în care rezoluţia va fi votată miercuri, acestea vor avea 11 zile la dispoziţie pentru a încheia un acord. Rafik al-Hariri a fost asasinat la 14 februarie 2005, într-un atentat cu maşină-capcană comis la Beirut. Atacul a fost pus pe seama Damascului şi a forţelor libaneze pro-siriene, suspiciuni întărite şi de raportul Comisiei de anchetă a Naţiunilor Unite.

Oficialităţile siriene au dezminţit acuzaţiile privind implicarea în atentat. Crearea tribunalului special a fost decisă printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate. Occidentalii au încercat să introducă în text o clauză care să plaseze rezoluţia sub incidenţa articolului şapte din Carta ONU, ce ar permite comunităţii internaţionale să intervină prin orice mijloace, inclusiv militare, în pofida opoziţiei Rusiei.

Convenţia care instituie această instanţă a fost semnată de guvernul de la Beirut şi ONU. Ea trebuie ratificată, însă, de Parlamentul libanez, fapt care nu a fost posibil din cauza crizei declanşate în noiembrie. Opoziţia pro-siriană se teme că rezoluţia ar putea fi folosită ca un instrument politic de guvernul anti-sirian condus de Fouad Siniora.

Check Also

Syrie : «Israël dirige la politique étrangère américaine au Moyen-Orient depuis 30 ans»

La situation en Syrie est catastrophique. Les États-Unis sont-ils derrière ce «regime change» ? Ou …