Raportul Marty: Au existat închisori secrete CIA în România

194.jpgDick Marty, raportorul Consiliului Europei pentru drepturile omului, urmează să prezinte astăzi, în faţa Adunării Parlamentare de la Strasbourg, concluziile investigaţiilor sale cu privire la închisorile secrete ale CIA. Raportul afirmă cu certitudine că în România şi Polonia au existat astfel de centre de detenţie ale agenţiei americane de informaţii.
“Putem confirma acum că au existat închisori secrete ale CIA în Polonia ÅŸi în România”, a declarat politicianul elveÅ£ian pentru postul britanic de televiziune Channel 4. El a adăugat că suspiciunile legate de acest caz, enunÅ£ate în raportul de anul trecut, s-au confirmat.

Raportul sugerează că şi Ion Iliescu, şi Traian Băsescu ştiau de existenţa acestor închisori. International Herald Tribune citează membri ai echipei de investigaţii ai lui Marty care afirmă că existenţa închisorilor CIA a fost confirmată de agenţi de încredere ai serviciilor de informaţii din cele două ţări. Agenţi care, continuă publicaţia citată, raportau direct foştilor preşedinţi ai Poloniei şi României, Alexander Kwasniewski, respectiv Ion Iliescu, precum şi actualului preşedinte Traian Băsescu. Alte 14 state europene, printre care Germania şi Franţa, ştiau de existenţa transporturilor aeriene secrete şi de închisorile CIA, însă au păstrat tăcerea asupra acestui fapt.

Cotidianul Jurnalul National prezinta, in editia de astazi, fragmente în avanpremieră din raportul lui Marty, sub titlul “Scandalul închisorilor CIA se întoarce”:
“Ni s-a spus că cei care deÅ£ineau aceste informaÅ£ii pe partea militară, fostul ministru PaÅŸcu ÅŸi generalul-locotenent Medar, au ascuns importante activităţi operative faţă de înalÅ£i oficiali din Armată ÅŸi din structurile de forţă. Potrivit surselor noastre, cooperarea cu America în contextul relaÅ£iilor cu NATO a fost folosită ca o perdea de fum în spatele căreia au fost ascunse operaÅ£iunile din programul CIA”.

“Dintre cele patru zone oficiale ale statului în care anumite persoane aveau informaÅ£ii despre programul CIA, Medar a fost singurul oficial care a trecut de la preÅŸedintele Iliescu la preÅŸedintele Băsescu. Medar a rămas ÅŸeful structurii J2 din Statul Major General (n.r. – DirecÅ£ia InformaÅ£ii Militare) pentru încă un an de la preluarea puterii de către preÅŸedintele Băsescu în 20 decembrie 2004. ÃŽntr-adevăr se pare că Medar a rămas în funcÅ£ie pe tot parcursul întregului scandal legat de închisorile secrete din Europa, despre care noi credem că a izbucnit în noiembrie sau începutul lui decembrie 2005…Merită, de asemenea, comentată relaÅ£ia apropiată a generalului-locotenent Medar cu actualul preÅŸedinte Băsescu”, completează autorul documentului.

ÃŽn raport se mai afirmă că cei mai importanÅ£i prizonieri ai americanilor, precum Khaled Sheikh Mohammed – eminenÅ£a cenuÅŸie din spatele atentatelor de la 11 septembrie 2001, au fost transportaÅ£i pe Aeroportul Szymany din nord-estul Poloniei ÅŸi că închisoarea în sine era un vechi complex militar din apropiere.

Joi, ÅŸase organizaÅ£ii pentru drepturile omului au înaintat o acÅ£iune în instanţă, prin care cer informaÅ£ii despre cei 39 de deÅ£inuÅ£i “fantomă” provenind din Iran, Irak, Pakistan, Somalia ÅŸi Sudan ÅŸi care au dispărut în “gulagul CIA”. Pe baza declaraÅ£iilor lui Dick Marty, presa britanică notează că dezvăluirile din raport vor fi spectaculoase

“Putem confirma acum că au existat închisori secrete ale CIA în Polonia ÅŸi în România”, a declarat politicianul elveÅ£ian pentru postul britanic de televiziune Channel 4. El a adăugat că suspiciunile legate de acest caz, enunÅ£ate în raportul de anul trecut, s-au confirmat. Raportul sugerează că ÅŸi Ion Iliescu, ÅŸi Traian Băsescu ÅŸtiau de existenÅ£a acestor închisori. International Herald Tribune citează membri ai echipei de investigaÅ£ii ai lui Marty care afirmă că existenÅ£a închisorilor CIA a fost confirmată de agenÅ£i de încredere ai serviciilor de informaÅ£ii din cele două ţări. AgenÅ£i care, continuă publicaÅ£ia citată, raportau direct foÅŸtilor preÅŸedinÅ£i ai Poloniei ÅŸi României, Alexander Kwasniewski, respectiv Ion Iliescu, precum ÅŸi actualului preÅŸedinte Traian Băsescu. Alte 14 state europene, printre care Germania ÅŸi FranÅ£a, ÅŸtiau de existenÅ£a transporturilor aeriene secrete ÅŸi de închisorile CIA, însă au păstrat tăcerea asupra acestui fapt.Cotidianul Jurnalul National prezinta, in editia de astazi, fragmente în avanpremieră din raportul lui Marty, sub titlul “Ni s-a spus că cei care deÅ£ineau aceste informaÅ£ii pe partea militară, fostul ministru PaÅŸcu ÅŸi generalul-locotenent Medar, au ascuns importante activităţi operative faţă de înalÅ£i oficiali din Armată ÅŸi din structurile de forţă. Potrivit surselor noastre, cooperarea cu America în contextul relaÅ£iilor cu NATO a fost folosită ca o perdea de fum în spatele căreia au fost ascunse operaÅ£iunile din programul CIA”. “Dintre cele patru zone oficiale ale statului în care anumite persoane aveau informaÅ£ii despre programul CIA, Medar a fost singurul oficial care a trecut de la preÅŸedintele Iliescu la preÅŸedintele Băsescu. Medar a rămas ÅŸeful structurii J2 din Statul Major General (n.r. – DirecÅ£ia InformaÅ£ii Militare) pentru încă un an de la preluarea puterii de către preÅŸedintele Băsescu în 20 decembrie 2004. ÃŽntr-adevăr se pare că Medar a rămas în funcÅ£ie pe tot parcursul întregului scandal legat de închisorile secrete din Europa, despre care noi credem că a izbucnit în noiembrie sau începutul lui decembrie 2005…Merită, de asemenea, comentată relaÅ£ia apropiată a generalului-locotenent Medar cu actualul preÅŸedinte Băsescu”, completează autorul documentului.ÃŽn raport se mai afirmă că cei mai importanÅ£i prizonieri ai americanilor, precum Khaled Sheikh Mohammed – eminenÅ£a cenuÅŸie din spatele atentatelor de la 11 septembrie 2001, au fost transportaÅ£i pe Aeroportul Szymany din nord-estul Poloniei ÅŸi că închisoarea în sine era un vechi complex militar din apropiere. Joi, ÅŸase organizaÅ£ii pentru drepturile omului au înaintat o acÅ£iune în instanţă, prin care cer informaÅ£ii despre cei 39 de deÅ£inuÅ£i “fantomă” provenind din Iran, Irak, Pakistan, Somalia ÅŸi Sudan ÅŸi care au dispărut în “gulagul CIA”. Pe baza declaraÅ£iilor lui Dick Marty, presa britanică notează că dezvăluirile din raport vor fi spectaculoase

Check Also

Moldova’s Sandu Stakes Reelection on EU Integration

Moldovan President Maia Sandu is going all in on EU integration successes as she looks …