România riscă sancţiuni din cauza Raportului lui Marty

1135.jpgPolonia şi România riscă sancţiuni dure din partea Uniunii Europene, dacă acuzaţiile formulate de Raportul lui Dick Marty asupra închisorilor secrete ale CIA se vor adeveri. Cu toate acestea, potrivit unei analize a ageniţiei Reuters, este puţin probabil ca statele europene să meargă mai departe cu investigaţiile în acest caz.Comentariul Reuters citează declaraţiile mai multor parlamentari şi diplomaţi europeni care consideră că acuzaţiile aduse de raportorul Marty în legătură cu existenţa închisorilor secrete din România şi Polonia nu sunt susţinute de suficiente dovezi. Mai mult, opinează aceştia, Uniunea Europeană nu este prea interesată să sape adânc în acest scandal.

Un europarlamentar german care a investigat cazul consideră că interviurile cu agenţi secreţi, prezentate de Marty ca dovezi, nu sunt suficiente şi că, fără nume şi date, raportul este greu de luat în serios. Documentul prezentat de Dick Marty, vinerea trecută, ar putea determina Parlamentul European să-şi redeschidă propria anchetă.

Reuters aminteÅŸte ÅŸi declaraÅ£ia comisarului european pentru JustiÅ£ie, Franco Frattini, care a afirmat că existenÅ£a dovedită a acestor închisori ar putea atrage “consecinÅ£e grave” pentru statele care au găzduit astfel de închisori.

Printre aceste sancţiuni, se află chiar suspendarea dreptului de vot în cadrul Uniunii Europene. Cu toate acestea, mai afirmă comentariul citat, aplicarea unor astfel de sancţiuni este puţin probabilă, deoarece suspendarea ar bloca activităţile Uniunii, cum s-a întâmplat cu eforturile eşuate de a izola Austria în 2000.

Cotidianul german Sueddeutsche Zeitung afirmă, într-un comentariu, că cea mai bună şansă ca adevărul să iasă la suprafaţă ar fi implicarea activă a democraţilor din Congresul american, care să investigheze felul în care administraţia Bush a purtat războiul împotriva terorismului. Dacă responsabilii din CIA vor fi obligaţi să dea socoteală în faţa Congresului, România şi Polonia sunt ameninţate de dezvăluiri compromiţătoare, mai scrie ziarul german.

Într-un comentariu apărut în presa centrală sud-coreeană se aminteşte că cele două ţări pot fi sancţionate de Consiliul European la propunerea Parlamentului sau a Comisiei Europene, care garantează prin tratat respectarea drepturilor omului, încălcate flagrant de aceste centre de detenţie.

Check Also

The “Moldova Highway” Between Romania & Ukraine Has Major Military-Strategic Implications

This project is a much bigger deal than most observers have realized since it’ll play …