În jur de 200.000 de euro stau în calea destrămării Alianţei PNL-PD. Secretarii generali ai celor două partide, Dan Motreanu şi Vasile Blaga, au încercat, ieri, la Parlament, să lichideze conturile, astfel încât ruptura dintre liberali şi democraţi să devină oficială.Liderul PD este cel care i-a atras atenţia fostului său coleg că, înainte ca protocolul Alianţei să fie denunţat în justiţie, este nevoie de plătirea datoriilor acumulate în campania electorală din 2004. Atunci, PNL şi PD aveau cheltuieli comune, administrate de doi trezorieri: liberalul Mihai Voicu şi democratul Alin Albu.
Acesta din urmă ne-a declarat că datoria, de aproximativ 200.000 de euro, este raportată la Curtea de Conturi ÅŸi că este vorba despre suma datorată GMP – firma lui Felix Tătaru -, cu care AlianÅ£a a lucrat în urmă cu trei ani. „Ca în orice partaj, dacă nu ai de împărÅ£it banii din cont, atunci împarÅ£i datoriile. ÃŽn acest caz, suma datorată GMP trebuie achitată, deoarece această firmă a fost contractorul general pentru AlianÅ£a D.A. pe tot ceea ce înseamnă publicitate ÅŸi trebuie să plătească, la rândul ei, către alte firmeâ€, a afirmat Albu.
Pentru celălalt trezorier al AlianÅ£ei, Mihai Voicu (PNL), subiectul are un iz de neseriorizate. „Este o poveste pe care o aud ciclic, apare la două luni. Eu le-am spus celor de la PD că, dacă îmi prezintă documente, contracte, eu achit cu mare plăcere. N-am primit nimic până acumâ€, a susÅ£inut Voicu.
Liderii PNL şi PD nu numai că nu se înţeleg asupra sumei de restituit GMP, dar au divergenţe şi faţă de felul în care fiecare dintre partide ar trebui să plătească. Astfel, pediştii susţin că liberalii ar trebui să plătească mai mult, având în vedere că au avut o pondere mai mare pe listele parlamentare. O altă soluţie ar fi să se ia la puricat toate contractele şi să se vadă unde apar restanţele, iar, dacă sunt, spre exemplu, afişe ale lui Traian Băsescu, ele să fie suportate de PD. Dacă, în schimb, sunt ale Alianţei, ele să fie plătite în comun.
Cum Blaga şi Motreanu nu s-au înţeles, a rămas să mai aibă loc o nouă întâlnire, la care să se tranşeze şi subiectul locurilor vacante de parlamentari. Este vorba despre şase fotolii de senatori şi deputaţi, rămase neocupate după demisii din forul legislativ. Unele dintre ele sunt libere chiar de un an, dar certurile permanente dintre PNL şi PD au dus la amânarea nominalizării unor persoane.