Deputaţii au decis că Guvernul poate emite ordonanţe în vacanţa parlamentară

1328.jpgActul normativ care abilitează Guvernul să emită ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare a fost adoptat, astăzi, de Camera Deputaţilor, for decizional, cu 156 de voturi pentru, 53 împotrivă şi trei abţineri.Deputaţii democraţi au votat împotrivă, deputatul PD Ioan Oltean arătând că gestul a fost unul de consecvenţă, lucru de care n-a dat dovadă şi PSD, care anterior anunţase că nu va vota, iar acum votând covârşitor pentru acest proiect.

Ordonanţa Guvernului care îi permite acestuia să legifereze în vacanţa parlamentară a fost retrimisă, marţi, la comisia juridică, unde a fost însă adoptată fără modificări. Retrimiterea ordonanţei de abilitare la comisie a fost parte a unei înţelegeri între PNL şi PSD. Astfel, întrucât PSD a ameninţat că nu va vota legea de abilitare dacă Guvernul nu găseşte fonduri pentru propunerea social-democraţilor de mărire a punctului de pensie cu 45%, ambele legi, cea privind abilitarea şi cea a pensiilor, au fost trimise comisiilor de resort pentru a lăsa spaţiu de manevră şi timp pentru negocieri.

Marţi seară, cele două partide au ajuns la un compromis, PNL garantând PSD majorarea punctului de pensie în procentul propus, dar în două eşalonări, în 2008 şi 2009. În schimbul acestui lucru, social-democraţii ar fi promis, conform unor surse din interior, să voteze legea abilitării pentru emiterea de ordonanţe. Odată parafată înţelegerea, dezbaterea în comisii a celor două proiecte a fost aproape o formalitate.

Proiectul normativ de abilitare pentru emiterea de ordonanţe a fost respins în urmă cu două săptămâni la Senat, deoarece a fost votat doar de cele două partide de la putere, PNL şi UDMR, legea riscând să aibă aceaşi soartă şi la Cameră.

Check Also

Romania’s Draft Law On Dispatching Troops To Protect Its Compatriots Abroad Is Aimed At Moldova

There’s been talk since Moldova’s independence of merging with Romania on the basis of their …