Statul roman intimpina dificultati in recuperarea investitiei pe care a facut-o la combinatul de la Krivoi Rog, intrucit ceea ce solicita romanii nu se prea potriveste cu ce recunosc ucrainenii. „Aveam par negru cind am inceput sa ma ocup in Guvern de problema Krivoi Rog si mi-e teama ca voi ramine fara par pina cind vor fi rezolvate toate problemele“, a spus Tariceanu.
El a aratat ca autoritatile din Romania si Ucraina trebuie sa stabileasca, in prima etapa, valoarea investitiei asigurate de Romania la acest combinat si sa negocieze ulterior o formula de rambursare. Potrivit premierului Tariceanu, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, s-a angajat, in discutiile de miercuri de la Palatul Victoria, sa trimita propuneri in acest sens in termen de o luna. Presedintele Basescu a declarat marti ca Romania nu mai este interesata sa mai investeasca la Krivoi Rog deoarece toata industria romaneasca este privatizata, afirmind insa ca solutiile ucrainene sa fie adoptate cu consultarea partii romane.
Romania a participat, incepind din 1987, la realizarea combinatului minier de imbogatire a minereurilor acide cu continut de fier de la Krivoi Rog. Sumele investite de partea romana se ridica la aproximativ 800 de milioane de dolari. In 2004, statul roman a imputernicit compania LNM Holdings sa negocieze, pentru partea romana, conditiile de finalizare a lucrarilor la combinatul Krivoi Rog, dupa ce ani la rind Romania a alocat bani prin bugetul de stat pentru conservarea lucrarilor incepute. Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a blocat vinzarea combinatului Krivoi Rog dupa publicarea unor informatii potrivit carora serviciile de securitate investigheaza conditiile in care a fost incheiat acordul privind transferul de proprietate. Ministerul Economiei ucrainean a anuntat, pe 12 octombrie, ca guvernul Ucrainei si agentia de privatizare trebuie sa continue cautarea unui partener pentru cumpararea combinatului Krivoi Rog.