Băuturile alcoolice, inclusiv berea ÅŸi vinul, s-ar putea scumpi. Modificările de preÅ£ vin ca urmare a alinierii accizelor în toate statele membre ale Uniunii Europene. Comisia Europeană a propus creÅŸterea limitei minime de accizare cu 31%, procent care reprezintă rata inflaÅ£iei din perioada 1992 – 2005. România a respins proiectul Comisiei, pe motiv că sistemul propus ar crea diferenÅ£e prea mari de accizare între unele state.Â
Propunerea Comisiei Europene a stârnit nemulţumirea membrilor Comitetului Economic şi Social European. Reprezentanţii ţărilor nou-intrate în Uniunea Europeană au contestat calculele, pe motiv că procentul de 31% este o medie care ia în calcul doar inflaţia din primele 15 ţări ale UE. Comitetul consideră că nu ar fi corect să se aplice o corecţie automată pentru rata inflaţiei din numai 15 state membre, câte erau în 1992.
Potrivit legislaţiei naţionale, accizele la bere, produse intermediare şi alcool pur ar trebui să rămână neschimbate până în 2010. În prezent, accizele aplicate în România sunt 0,748 euro/hl la berea fabricată industrial, 0,43 euro/hl la berea producătorilor independenţi, 51,08 euro/hl la produsele intermediare şi 750 euro/hl la alcoolul pur.
Potrivit declaraÅ£iei lui Sabin Rusu, membru al Consiliului Economic ÅŸi Social European, “această creÅŸtere a preÅ£urilor ar duce la încetinirea producÅ£iei ÅŸi ar putea să aibă un impact ÅŸi asupra numărului de salariaÅ£i”. Propunerea Comisiei Europene prevedea, de asemenea o perioadă de tranziÅ£ie de un an pentru ţările în care creÅŸterea accizelor ar fi fost cuprinsă între 10 ÅŸi 20% ÅŸi respectiv de 2 ani dacă majorarea era mai mare de 20%.