Zborul intelectualilor a fost plătit din bani publici

1259.jpg„Grupul de la Neptun” a fost adus la întâlnirea cu preÅŸedintele cu o aeronavă specială, pentru o discuÅ£ie pe tema lustraÅ£iei ÅŸi a reformei constituÅ£ionale  

Administraţia Prezidenţială a plătit, din bani publici, deplasarea cu avionul, pe ruta Bucureşti-Constanţa, pentru grupul de intelectuali care s-au întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, la 13 iunie, la Neptun.

Compania care a asigurat deplasarea, Romavia, aflată în subordinea Ministerului Apărării, a confirmat că a fost vorba de două zboruri comandate şi achitate de preşedinţie, efectuate în zilele de 12 şi 13 iunie. În plus, Romavia a dezvăluit şi preţul lor exact: 37.303 lei. Potrivit surselor noastre, preşedintele împreună cu invitaţii săi au plecat de la Palatul Cotroceni spre Aeroportul Otopeni, în acelaşi convoi de maşini. La un moment dat, în oraş, rutele preşedintelui şi ale invitaţilor săi s-au despărţit. Grupul de intelectuali a călătorit la bordul aeronavei Romavia, în timp ce preşedintele a folosit un alt mijloc de transport – probabil un elicopter – pentru a ajunge la Neptun. Directorul general al companiei Romavia, generalul de flotilă Adrian Goleanu, a declarat că nu poate oferi date cu privire la pasagerii celor două curse, invocând confidenţialitatea contractului încheiat cu Administraţia Prezidenţială. El a mai menţionat că deplasarea dus-întors, pe traseul Bucureşti-Constanţa-Bucureşti, s-a efectuat cu un avion BAE 146, cu o capacitate de 99 de locuri. Romavia este o societate de stat, autoadministrată. Compania oferă curse charter şi zboruri regulate de pasageri, operând, de asemenea, deplasările oficiale ale guvernului şi preşedinţiei.

Ieftin sau scump?

Deplasare cu avionul Romavia, pe ruta Bucureşti-Mihail Kogălniceanu (sub 300 de kilometri)

Timp: ieÅŸire BucureÅŸti – o oră. Zbor – circa 45 de minute. Transfer cu maÅŸina de la aeroport la complexul de la Neptun – circa 30 de minute. Total – două ore ÅŸi un sfert.

Cost: 37.000 de lei

Deplasare BucureÅŸti-Neptun cu maÅŸina

Timp: ieÅŸire din BucureÅŸti – o oră. Călătorie pe ÅŸosea – trei ore. Total – patru ore.

Cost: circa 2000 de lei, cu autocar de lux

Patapievici: „E o onoare să te invite preÅŸedintele”

Contactat de „Adevărul”, Horia-Roman Patapievici, directorul Institutului Cultural Român, a declarat: “Am fost la Neptun cu avionul, la invitaÅ£ia preÅŸedintelui. Când te invită preÅŸedintele, este o onoare”. ÃŽntrebat dacă deplasarea a fost finanÅ£ată de preÅŸedinÅ£ie, Patapievici a răspuns scurt: “Bănuiesc că da”. Traian Băsescu a avut, la mijlocul acestei luni, o întâlnire privată cu câţiva intelectuali la vila sa de protocol din Neptun. ÃŽn cadrul discuÅ£iei a fost abordată problema necesităţii adoptării Legii lustraÅ£iei. Printre participanÅ£ii la reuniune s-au numărat Vladimir Tismăneanu, Andrei PleÅŸu, Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu ÅŸi Traian Ungureanu.

Check Also

The “Moldova Highway” Between Romania & Ukraine Has Major Military-Strategic Implications

This project is a much bigger deal than most observers have realized since it’ll play …